‘Liefde en licht in een donkere tijd’
Op vrijdagavond 3 april 2020 vaarde lichtkunstenaar Clifton Mahangoe met een bijzondere kunstinstallatie door de grachten van Amsterdam. Vanaf een boot projecteerde hij een oranje licht in de vorm van de zon, over de historische panden en in de huiskamers. Iedereen kan dit volgen via de livestream. Deze was te zien op diversen social media kanalen. Zijn installatie heet Love& Light. Het werk biedt een moment van bezinning, een moment om licht door te geven aan degene die het nodig hebben. Clifton Mahangoe brengt met zijn driedimensionale, bolvormige en enorme lichtkunstwerken al jaren licht naar mensen toe en pakt dit met deze belangeloze actie op eigen initiatief op.
‘Liefde en licht in een donkere tijd’

LICHTARTIEST MAHANGOE VAART MET KUNSTINSTALLATIE
SOLO DOOR AMSTERDAMSE GRACHTEN

Op vrijdagavond 3 april vaart lichtkunstenaar Clifton Mahangoe met een bijzondere kunstinstallatie door de grachten van Amsterdam. Vanaf een boot projecteert hij een oranje licht in de vorm van de zon, over de historische panden en in de huiskamers. Iedereen kan dit volgen via de livestream. Deze is te zien op diversen social media kanalen. Zijn installatie heet Love& Light. Het werk biedt een moment van bezinning, een moment om licht door te geven aan degene die het nodig hebben. Clifton Mahangoe brengt met zijn driedimensionale, bolvormige en enorme lichtkunstwerken al jaren licht naar mensen toe en pakt dit met deze belangeloze actie op eigen initiatief op.

De actie van Clifton op 3 april:
Zoals Mahangoe altijd in ronde vormen werkt zal hier ook in een rond vlak het effect van de zon geprojecteerd worden. Het is niet alleen licht maar eerder opgenomen beelden van prisma en lichtreflecties die onderwater gefilmd zijn. De beelden zijn aan twee kanten van de grachten te zien op enorm formaat, soms wel 10m tot 15m diameter.

“Ik wil iedereen vragen om mee te doen en om 21.30u in stilte te zijn. Stilte die gaat over contemplatie, bezinning en bewustwording van onze prachtige aarde. De natuur waar we met z’n allen een onderdeel van zijn. Door stil te zijn is het eenvoudiger om stil te staan bij de wereld om ons heen. Ik wil iedereen ook vragen om, als je dat wilt, licht te sturen naar anderen. Naasten, geliefden en plekken waar het licht nodig is. In het bijzonder naar de healthcare, waar op dit moment onder hoge druk levens worden gered,” zegt Mahangoe.

Sending Love & Light
Licht en liefde sturen naar mensen, in alle situaties en overal ter wereld. Mooi of nutteloos? situaties en de wereld.

Klinkt heel spiritueel maar uit onderzoek is gebleken dat het sturen van positieve gedachtes en energie werkt.
We kennen allemaal een moment dat je aan iemand denkt en precies op dat moment loopt hij voorbij of belt. In ons onderbewustzijn zijn we meer connected dan we denken.
In deze tijden is het belangrijker dan ooit om aandacht aan elkaar te geven. Door dicht bij elkaar te zijn, ondanks de bekende 1,5 meter. Er zijn al prachtige hulp initiatieven ontstaan waar mensen elkaar bij staan op verschillende manieren, dat is natuurlijk een mooie kant van wat er nu gaande is in de wereld.

Een kunstwerk vol levensenergie
“Het mooie van mijn werk is dat het heel toegankelijk is”, zegt Mahangoe. “Iedereen kan het kunstwerk zien en worden daarmee onderdeel van het kunstwerk. Zo breng ik het verhaal achter de installatie op hen over
Tijdens de zonsondergang komt The Sphere Love & Light op met langzaam in elkaar overvloeiende en bewegende beelden. De ronde vorm wekt de suggestie van een volle zon. De geprojecteerde beelden geven de wijde omgeving een magische dimensie. “Met de Sphere breng ik verstilling en verbinding in een stedelijke omgeving. In mijn werk komen tegenstellingen samen als harmonieuze partners. In de projectie wisselen abstracte punten en lijnen, beelden en zonlicht, water reflecties en wervelende zwermen vogels elkaar af.”

Video by Zowik Abramov. Photo by Het Parool photographer Nosh Neneh